Corona-hoepel*

Hoe houden mensen 1,5 meter afstand van elkaar? Door ieder een straal van 75 cm afstand te houden. Hoe ziet dat er uit? Ik ontwierp en maakte 2 ‘Corona-hoepels’ om dit te laten zien. We kregen veel reacties toen we gingen wandelen. Iemand twijfelde aan mijn verstandelijke vermogens. Verschillende mensen vonden dat de hoepel inzichtelijk maakt hoe ver we van elkaar moeten blijven. Voor mij is dit een kunstproject (ik ben student aan de HKU). Met dank aan Inge en Jannick: zonder hun hulp had ik dit niet kunnen en durven realiseren.

Bij het googlen (24 maart) zag ik dat ik niet de enige ben die dit heeft bedacht: Gerben Kamphorst, EditieNL en werknemers van het bedrijf Kootstra maakten eerder al hoepels. Dit wist ik niet. Als ik iets maak wil ik niet weten of het al bestaat want dan laat ik me beïnvloeden, maar ik was dus niet de eerste met dit idee.

Instructies om mijn hoepel te maken staan onder het wandelfilmpje.

Nodig, voor 1 hoepel (straal 75 cm; doorsnede 1,5 meter):
– 4,71 meter pvc-pijp, 16 mm doorsnee (bv. 1 pijp van 4 meter + een stuk pijp van 0,71 meter)
– 2 verbindingsstukjes (pvc sok, 16 mm)
– ca. 6 m. koord, touw of band
– (meetlint, om 71 cm op te meten)
– (een ijzerzaag, om 71 cm af te zagen van de tweede pijp)
– (schuurpapier, om de afgezaagde randjes bij te schuren)
– (duc-tape om het touw vast te zetten)

 • Let op: Zorg dat er geen plastic zaagsel in de natuur komt: zaag binnen en vang het zaagsel op. Of vraag de bouwmarkt of ze de pijp voor je willen zagen.
 • Als je twee pvc-pijpen hebt gekocht, zaag dan een stuk van 71 cm af van de tweede pijp. Je kunt met een watervaste stift een streepje zetten of een stukje schilderstape als markering gebruiken. Met een ijzerzaag zaag je de pvc-pijp makkelijk door.
 • Schuur de afgezaagde randen met een stukje schuurpapier glad.
 • Zet de pijpstukken met één verbindingsstukje aan elkaar; je hebt nu een stuk van 4.71 meter gemaakt. Met het laatste verbindingsstukje vorm je de cirkel. Vraag eventueel hulp om de twee delen naar elkaar te brengen en tot een cirkel te maken. Het lukte mij in m’n eentje (ik ben 1,69m en niet zo sterk.)
 • Voor het tuigje (het tuigje vormt een letter ‘H’, maar dan met twee dwarsstreepjes):
  – 2 stukken koord à 2,60 meter;
  – 2 dwarsstukjes, à 30 cm (of 40 cm als je iets breder bent of een hoed draagt).
  Bevestig de stukken koord als in onderstaande figuur:
Corona-hoepel met tuigje
Corona-hoepel; 1,5 meter doorsnede
 • Tip: Je kunt kiezen uit gele of grijze pvc-pijp. Volgens de bouwmarktman is de flexibiliteit van beide kleuren hetzelfde; de grijze is alleen iets duurder.
 • Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel (rest)stukken pijp je in de hoepel opneemt. Het aantal verbindingsstukjes dat je nodig hebt neemt met elk extra verbindingsstuk met 2 toe.

  *Voor mijn Corona-hoepel geldt een CC BY-NC-SA 4.0 licentie. Je mag de hoepel voor eigen gebruik namaken; bij verspreiden van de info, vind ik het fijn als je mijn naam vermeldt. Ik ontdekte later dat er al eerdere initiatieven zijn geweest; ik weet niet hoe het dan met licenties zit.